Dela nyhet
Tisdag den 4 juni 2024 är det exakt 100 år sedan CK Bure bildades!
29 maj 2024 11 kommentarer
Nästa tisdag den 4 juni 2024 är det exakt 100 år sedan CK Bure bildades, nedan är ett litet försök att sammanfatta 100 år. Detta är egentligen en omöjlig uppgift, tänk så många människor som har varit med i klubben och så många mil som har cyklats under detta sekel/århundrade, jag hoppas att jag har fått med det viktigaste och lite kul kuriosa.
Vår förening bildades 4 juni 1924 i Slottsparken vid Halmstad Slott. Några ynglingar hade gjort en cykeltur dagen före och beslöt att bilda en klubb speciellt för cykelåkning. Klubbens första namn var Cykelklubben Örnen och första ordföranden var Oskar Wennerberg.
Från början så var det inte tävlings-cykling utan utflykter medels cykel i vårt vackra landskap som var verksamheten. Det var en veckotidning "Allt för alla" som genom en artikel hade gett dem idéen till att starta klubben.
Gustav den V var kung i Sverige 1924 och i landet var fortfarande de kärva krigsåren 1914-1918 i färskt minne men sakta höll en ekonomisk förbättring på att ske och man började få råd att köpa t ex cyklar och ha lite fritid. 1919 så hade riksdagen lagstadgat om sex dagars arbetsvecka och åtta timmars arbetsdag för industriarbetare men man hade ännu ingen lagstadgad semester. Jobbade man inom jordbruket så kunde man arbeta upp till 10 timmar om dagen sommartid. Årsinkomsten för många var kanske så låg som mellan ett- eller tvåtusen kronor.
Medlemsavgiften det första året var sex kronor, men sex kronor var mycket pengar och många var tvungna att delbetala medlemsavgiften med 50 öre i månaden. Kassören redovisar sina kostnader för allt detta arbete med : en blyerts och ett kuvert 16 öre, en flaska stämpelfärg 50 öre, ett telefonsamtal i parken 20 öre, säkerhetsnålar 50 öre, förlorad arbetstid 2 kr, porto 15 öre och ett kvittensblock 55 öre, summa summarum 4 kr och 6 öre, var kassörens kostnader det första året. Föreningen inkomster var 300 kr och ett överskott på 137:79 kunde sparas till nästa år.
När klubben gick med i Velocipedförbundet 1926 visade det sig att det redan fanns en CK Örnen i Örnsköldsvik och föreningen fick byta namn till CK Bure. Vid denna tid så var det högsta mode att föreningar och företag tog sig namn från den svenska historien. Bure som var Asarnas stamfader passade perfekt för en cykelklubb i Halmstad.
I Halmstad hade de tre stora idrottsklubbarna: IFK Halmstad, Halmia och Halmstad BK på denna tid hand om många olika grenar och hade olika sektioner. Halmstad Gymnastik- och roddförening var dock den tidigaste klubben och redan från början liksom CK Bure en specialklubb.
CK Bure började sin tävlingsverksamhet annandag påsk 1925 och IFK Halmstad arrangerade DM-tävlingar på cykel 1926 och där vann CK Bure allt, en strålande framgång.
1927 började man cykla bantävlingar på Örjans Vall men 1932 så förbjöds detta för att man ansåg att cyklisterna förstörde banorna.
CK Bure arrangerade motionslopp där målet för att få "turistmärket" var att klara 20 km cykling under 50 minuter, säkert inte så lätt på en oväxlad och tung standardcykel.
Under det andra världskriget var CK Bure en väldigt aktiv klubb och arrangerade t ex Riksmarchen för att sporra Halmstadborna att få bättre kondition. 1940 gick över 6000 personer i Halmstad de 10k som fordrades för godkänt märkes prov. 1939 arrangerade CK Bure en gånglandskamp mot Norge på Örjans Vall.
Hallandsloppet som hade körts första gången 1972 med bara 28 personer till start, fick 1974 en nytändning när Sven Svensson blev arrangemangsledare. Klubbens utveckling i antal medlemmar och licensierade cyklister har ett starkt samband med Hallandsloppets framgång som ett populärt arrangemang.
I slutet av 1970-talet ökade klubbens verksamheten och en medveten ungdomssatsning startade. CK Bure hade stora framgångar i ungdomsklasserna under 1980-talet.
1990 blev Mattias Eriksson förste Burecyklist som fick representera Sverige i JVM och han tog också en bronsmedalj i Nordiska Mästerskapen som cyklist i Sveriges lagtempolag. Han var sedan under en lång följd av år kapten för CK Bures elitlag.
CK Bure blev 1990-1993, fyra år i rad, utsedd till "Bästa USM-klubb".
Klubben anordnade 1992 vårt dittills största arrangemang när vi arrangerade Nordiska Mästerskapen i Halmstad.
1993 hade Post-Girot Open såväl start som mål för en etapp i Halmstad, en stor PR-framgång med en varvbana i Halmstads centrala delar med några av världens bästa cyklister på startlinjen.
Susanne Ljungskog vann damseniorernas linjelopp på SM över 80 km: 1994, 1996, 1997 som Burecyklist. 1994 vann hon dessutom tempoloppet. Hon vann även 1998 men representerade då Hisingens CK. 2003-2006 representerade Susanne Ljungskog CK Thor och vann SM linjet även dessa år, dessutom även tempomästare 2003-2004. Nordiska mästerskapen vann Ljungskog 1994, 2003-2006. Susanne som blev professionell 2000 hade en enastående fantastisk cykel-karriär som kröntes med världsmästartiteln såväl 2002 i Vlaanderen, Belgien och 2003 i Hamilton, Kanada. En Burecyklist i en världsmästartröja!
1995 vann Glenn Magnusson seniorernas SM lopp över 180 km, första gången som en Burecyklist har burit den Svenska Mästartröjan bland herrarna. Han blev sedan professionell cyklist 1995-2001 och vann bl a tre etapper på Giro d'Italia.
Vid SM i Skoghall 1995 kunde Alvar Eriksson, (föreningens stöttepelare under 80-/90-talen) som representant för CK Bure, ta emot Sällskapet Gamla Tävlingscyklister pris som "Bästa SM-Klubb".
2000 representerade Michael "Roddaren" Andersson CK Bure och blev såväl Svensk som Nordisk Mästare i tempo. Han var professionell cyklist 1995-2001.
Svenska mästerskapen i cykel 2018 och 2019 arrangerades i Båstad av CK Bure, stora arrangemang som vi fick mycket beröm för att ha utfört.
Vi har genom dessa 100 år varit en cykelklubb som har fungerat mycket väl på så många olika sätt:
- Vi har haft styrelser som har arbetat mycket hårt för att utveckla och administrera verksamheten.
- En mängd olika tränare har lärt ut det som vi gillar allra mest, att cykla: säkert, snabbt och effektivt.
- Vi har bidragit till cykelsportens utveckling i Sverige genom att arrangera många tävlingar och mästerskap. Till detta har vi haft många föräldrar och andra frivilliga som har hjälpt till att anordna arrangemanget. Givmilda sponsorer har hjälpt till med resurser så att tävlingar har kunnat bli av.
- Många gånger har vi fått fina utmärkelser för det arbete som klubben har gjort, t ex "Bästa USM-klubb" och "Bästa SM-klubb", det kan vi alla vara stolta över.
- Cyklister har kommit till oss som nybörjare och tillsammans med klubbkamrater utvecklats till duktiga cyklister.
- En del av oss har också tävlat på cykel nationellt och internationellt, vi har varit, är och kommer att vara en viktigt del av cykel-Sverige.
- Att vinna cykeltävlingar är inte lätt, det är så mycket som ska stämma perfekt. Ovan är några av de gånger som Burecyklister har vunnit på den högsta nationella och internationella nivån i seniorsammanhang. Artikeln hade blivit mångdubbelt längre om även ungdom-, junior- och veteranklasserna hade tagits med.
Vi får tacka alla de "Bureiter" som har bidragit till dessa 100 år och vara glada för allt arbete som har lagts ned. Vi kan stolt säga att klubben varit en viktig pusselbit i att utveckla en cyklist som har blivit världsmästare, inte bara en utan två gånger i rad!
Källor:
CK Bure - en 35-årig jubilar (skrift) skriven av Gösta Froom
De sjuttio åren (skrift) skriven av Christer Svanberg och Iris Eriksson
Program och årsberättelser från CK Bures arkiv
Kommentarer
Magnus Bengtsson 29 maj 2024
Blir alldeles grön i hjärtat
Tony Pettersson 29 maj 2024
Stort TACK Mats för denna fantastiska sammanfattning av CK Bure och dess historia <3
Anders Palmay 29 maj 2024
Rolig och intressant läsning
Magnus Jenderhag 29 maj 2024
Tack Mats
Görgen Jönsson 29 maj 2024
Så rolig läsning Mats. Laddad inför nästa hundra:-)
Torben Kolnig 29 maj 2024
Tack Mats för kul och intressant text!!
Per Taube 29 maj 2024
Toppen bra
Mikael Jersby 29 maj 2024
Härligt att du tagit dig tid att göra denna research och skriva en riktigt bra artikel Mats🙌
Patrik Larsen 29 maj 2024
Härlig läsning!🎶🎶🎶
Christoffer Nicklasson 30 maj 2024
Super Mats👌👏 Trevlig läsning.
Simon Isaksson 4 jun 2024
Trevlig kvällsläsning! Tack för en fin och intressant artikel Mats!